Το δέντρο της ζωής είναι ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα στην παγκόσμια εικονογραφία. Εμφανίζεται στη μυθολογία, την επιστήμη και τη φιλοσοφία από τις αρχές του πολιτισμού. Αντιπροσωπεύει την παγκόσμια ενότητα και αλληλεξάρτηση. Το δέντρο της ζωής παραμένει μια σημαντική υπενθύμιση ότι η προσωπική μας υγεία και ευτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευτυχία όλων των ζωντανών όντων.
Τι συμβολίζει και που το συναντάμε:
Το δέντρο της ζωής υπάρχει σε διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο και είναι γνωστό σε πολλούς μύθους σαν το «Κοσμικό Δέντρο», το «Άγιο Δέντρο» ή το «Δέντρο του κόσμου».
Είναι ιστορικά συνδεδεμένο με έννοιες όπως η σοφία, η δύναμη, η προστασία, η ανάπτυξη, η ομορφιά και η αφθονία.
Η ενότητα του συστήματος των ριζών, του κορμού και των κλαδιών καθρεφτίζει την ενότητα του ανθρώπινου συστήματος – του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος.
Τα πολλά φύλλα εκπροσωπούν την μοναδικότητα κάθε πλάσματος στη γη, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας. Έχουμε όλοι διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και χαρακτηριστικά, είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά όπως τα φύλλα του δέντρου, έτσι κι εμείς μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά.
Τα αμέτρητα κλαδιά συμβολίζουν επίσης την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση και ανάπτυξη στις τέχνες, τις επιστήμες και τις πνευματικές αναζητήσεις. Ακόμα συμβολίζουν την δυνατότητά μας να βελτιωθούμε ξεπερνώντας του εαυτούς μας (κυριολεκτικά υψώνοντας τα χέρια και τις παλάμες ψηλά στον ουρανό, πέρα από εμάς τους ίδιους).
Στη σύγχρονη ψυχολογία το δέντρο της ζωής χρησιμοποιείται συχνά για να απεικονίσει ένα υγιές μοντέλο θετικής ανάπτυξης του εαυτού. Το δέντρο είναι η μοναδική μορφή ζωής στη γη που αναπτύσσεται συνεχώς και αποτελεί μια ολοκληρωμένη ύπαρξη, ένα ιδανικό που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε.
Σε πολλές παραδόσεις το δέντρο της ζωής παίζει κύριο ρόλο στις ιστορίες δημιουργίας του κόσμου, με τους διάφορους κόσμους ή τις διάφορες θεότητες να προβάλλουν μέσα από το δέντρο με τη μορφή φρούτων ή καρπών.
Στον Βουδισμό αποτελεί σύμβολο γνώσης και φώτισης που αντιπροσωπεύει τη ρίζα της σοφίας από την οποία ο Βούδας ανακάλυψε τις «απόλυτες αλήθειες» για τον κόσμο (ενώ διαλογιζόταν στη σκιά του δέντρου).
Στη Βιολογία και τη Ζωολογία το δέντρο της ζωής αναφέρεται ανεπίσημα σε ένα γραμμικό, εξελικτικό μοντέλο του βιολογικού συστήματος του πλανήτη μας, με όλες τις μορφές ζωής να προέρχονται από μια ρίζα – πηγή, από ένα μοναδικό σύστημα.
Παραμένει, τέλος, ένα δημοφιλές σύμβολο στις τέχνες και την φιλοσοφία εξαιτίας της επιρροής του σε πολλούς πολιτισμούς. Πολλά πρόσφατα αξιοσημείωτα βιβλία, κινηματογραφικά έργα και λογοτεχνικές δουλειές έχουν το δέντρο της ζωής σαν κεντρικό χαρακτήρα, μοτίβο ή θέμα.